opdracht 8: mythen

De mythe van Circe

(Griekse mythe)

Deze mythe gaat over de tovenares Circe. Het is een typisch mytisch verhaal waarin veel onwaarschijnlijke zaken gebeuren. Mensen die in dieren veranderen, goden die in menselijke gedaanten veranderen, toverkruid, ... Het verhaal heeft een happy end waarbij de twee hoofdpersonages (Circe en Odysseus) verliefd worden en samen het bed delen. Ik vond deze mythe nogal eentoning. Het verhaal is absoluut niet spannend. Elk probleem, waarmee Odysseus wordt geconfronteerd, wordt toevallig opgelost en alles verloopt veel te gemakkelijk (bv. iedereen wordt betoverd door de tovenares Circe. Als odysseus de tovenares wil ontmoeten, krijgt hij een toverkruid van de god Hermes en is hij onschendbaar voor de toverkrachten van de tovenares). Het einde van het verhaal is naar mijn mening ook heel voorspelbaar (Alle betoveringen worden ongedaan gemaakt, Odysseus is de held van het verhaal en wordt verliefd op de tovenares).

Vergelijkbaar met andere verhalen?

Deze mythe lijkt heel erg op een sprookje. Veel motieven die in de mythe voorkomen, worden ook in sprookjes gebruikt. Bijvoorbeeld mensen die alsgevolg van een vloek of toverspreuk in dieren veranderen. Dit komt onder andere voor in sprookjes van de gebroeders Grimm (bv. Sneeuwwitje, De Kikkerkoning, ...).

Circe doet me ook denken aan de heksen uit sprookjes. De tovenares gedraagt zich aanvankelijk erg liefdevol, vraagt de soldaten binnen en geeft hen lekker eten, waarna ze hen betoverd en hen in dieren veranderd. Dit doet me denken aan de heks in het sprookje van Hans en Grietje. Zij vraagt de jonge kinderen binnen in haar peperkoekenhuisje, geeft hen pannenkoeken, waarna ze hen opsluit in een kooi.

 

De mythe van Ragnarok

(Germaanse mythe) 

Ik ben altijd al heel geïnteresseerd geweest in de Germaanse mythologie. Deze mythologie is naar mijn mening heel ingewikkeld, doordacht en daardoor extra interessant om te bestuderen. Er zijn enorm veel goden in de Germaanse mythologie. Ook trollen, reuzen en cyclopen komen voor in hun verhalen. Al deze mythologische figuren worden voorgesteld door de natuur. 

Een verhaal dat mij altijd is bijgebleven is de mythe van Ragnarok. Ragnarok is dag waarop alle goden omkomen in een gevecht met de vorstreuzen. Deze twee groepen zijn altijd in straat, maar Ragnarok is laatste beslissende slag. Ik vind dit een heel betoverend verhaal. Het is een heel geweldadige mythe, waarbij bijna iedereen op de aarde omkomt. Natuurlijk heeft het verhaal een happy end (Toevallig zijn er twee overlevenden en deze twee personen zorgen voor een nieuwe generatie mensen).
Uit bronnen wordt duidelijk dat de Germanen helemaal niet bang waren voor deze dag. Ze waren niet bang om te sterven, omdat de aarde opnieuw geschapen zou worden en de mensheid verdergezet zou worden. Ik vind het knap dat dit verhaal zo positief en hoopvol eindigt. Al is het einde natuurlijk wat voorspelbaar
 

Vergelijkbaar met andere verhalen? 

Rond de mythe van Ragnarok werd in 2013 een avonturenfilm uitgebracht. Deze film gaat over een archeoloog die geheime runeschriften ontdekt op een oud Vikingschip. Hij gaat op zoek naar de waarheid.

A.S. Byatt schreef een historische roman over Ragnarok. Het verhaal gaat over een klein meisje dat een boek over de Germaanse mythologie in handen krijgt. Wanneer ze het boek leest, reist ze door de tijd en komt ze terecht in een wereld met allerlei vreemde wezens en goden.