Opdracht 11: Blacksad - Ergens tussen de schaduwen

Ingevulde fiche:

Titel gekozen strip

Ergens tussen de schaduwen

Naam van de reeks

Blacksad

Nummer in deze reeks

1

Tekenaar

Juanjo Guarnido

Ander werk van deze tekenaar

Tekenaar voor de Disney-film Tarzan

Scenarist

Juan Diaz Canales

Ander werk van deze scenarist

Les patriciens, The imagination to power (2009)

Uitgeverij

Dargaud

Jaar van uitgave

2000

Aantal pagina’s

48

Kaft (hardcover of softcover)

softcover

Kleur of zwart-wit

kleur

Genre

detective

Korte beschrijving van de tekenstijl, ‘look’, sfeer

 

 

In het hele stripverhaal hangt een donkere sfeer. Er worden donkere kleuren gebruikt. De scènes zijn realistisch getekend. Er zijn veel details aanwezig. Alles personages zijn dieren die werden vermenselijkt (ze lopen rechtop, dragen kledij, praten, …). Deze personages werden ook heel gedetailleerd getekend.  

Thematiek

 

 

Een detective probeert de moord op een oude geliefde op te lossen.

Belangrijkste personages

 

 

 

Blacksad: de detective

Natalia: de vermoorde geliefde

Leon: de opdrachtgever

Smirnov: de hoofdinspecteur

Vertelde tijd

+- een week

Historische tijd

De verhalen spelen zich af in de nasleep van WOII, 1960-70.

Belangrijkste locatie(s) waar het verhaal zich afspeelt

 

 

De flat van Blacksad is de enig locatie die meerdere keren aan bod komt in het stripverhaal. Voor de rest komt de detective op veel verschillende locaties terecht om op zoek te gaan naar tips over de moordenaar.

Leeftijd doelpubliek

volwassenen

U kan een grote versie van de strip openen door op onderstaande link te klikken:
 Blacksad.jpeg (1068601) 

1. Wat is de plot van de pagina?

Blacksad haalt het appartement van de moordenaar overhoop. Het lijkt erop dat deze overhaast is vertrokken. In het appartement vindt Blacksad een kaartje van een bedrijf. Op deze pagina brengt hij een bezoek aan dat bedrijf, om zo te proberen achterhalen waar de moordenaar zou kunnen zitten.

2. Beeldcompositie:

We zien zeven prenten op deze pagina. Deze hebben allemaal een verschillende grootte, afhankelijk van de gebeurtenis en de sfeer die de tekenaar wil weergeven. De pagina begint met een medium close-up  van de poster die aan de muur van het kantoor hangt. Daarna wordt er 'uitgezoomd' en zien we het hele kantoor. Dit wordt weergegeven door long shot. Op de derde prent zien we opnieuw een long shot. Blacksad wordt helemaal weergegeven op deze prent, het logo van bedrijf zien we maar half. Bij de vierde prent wordt er 'ingezoomd' op het gezicht van de walrus, dit is een close-up. Hierna wordt er nog meer ingezoomd tot een extreme close-up. We zien enkel nog de telefoon. Bij de zesde prent worden de twee personages vanaf hun middel weergegeven. Dit is een medium close-up. De laatste prent is weer een long shot.

Er wordt gebruikgemaakt van verschillende opnamehoeken op deze pagina. De tweede prent zien we vanuit het vogelperspectief. Zo krijgen we een volledig overzicht over het kantoor. De derde en zesde prent wordt weergegeven vanuit het kikvorspercpectief. Bij de zevende prent zien we een over-the-shouldershot.

Op deze pagina is er geen breathing space te vinden. Ook symmetrie wordt niet gebruikt. De tekenaar maakt echter wel heel veel gebruik van de regel van derden. De prenten worden stuk voor stuk dynamisch voorgesteld aan de lezer.

In de tweede prent ligt de focus op het kantoor. Er wordt dus veel van het kantoor getoond. Er wordt minder aandacht geschonken aan de personages die op die prent staan. Dit doet de tekenaar ook bij de derde prent. De focus in deze prent ligt op het logo van het bedrijf. Het is de bedoeling dat de lezer dit logo herkent vanop het kaartje in het appartement. Ook Blacksad wordt op deze prent afgebeeld. Hij werd niet in het midden getekend, om zo meer dynamiek in deze prent te krijgen. Bij de rest van de prenten op deze pragina zorgt de tekenaar er altijd voor dat de personages niet in het midden van de prent worden afgebeeld.

 

3. Closure:


Eerste prent naar tweede prent: De overgang tussen deze twee prenten is een aspect-aspect overgang. Bij de eerste prent zien we een dame en een heer die samen dansen. De dame op deze prent is de vermoorde vrouw in het verhaal. Het lijkt alsof deze prent willekeurig werd gekozen als opvulling. Als we echter naar de tweede prent kijken, zien we een poster aan de muur van het kanoor hangen. Op deze poster staat het dansende koppel afgebeeld. Door de focus even op deze poster te leggen, wordt het voor de lezer duidelijk dat deze walrus de vermoorde vrouw kende.

Tweede prent naar derde prent: Hier zien we een overgang van ene scène naar andere scène. Terwijl de walrus in zijn kantoor telefoneert, zien we Blacksad die een trap opwandelt. De lezer moet bij deze overgang verder nadenken. We komen dan tot de conclusie dat Blacksad onderweg is naar het kantoor van de walrus.

vierde prent naar vijfde prent: Een onderwerp wordt voorgesteld in een opeenvolging van verschilende acties. In de vierde prent is de walrus aan het telefoneren. In de vijfde prent zien we dat hij de hoorn woest neerlegt. 

 

4. Woord-beeldverhouding

Eerste prent: Woord staat tegenover beeld. Uit het beeld van de eerste prent kunnen we niet veel afleiden. We zien een koppel dat samen danst. Daarboven zien we een tekstballon, waaruit we kunnen afleiden dat er iemand heel boos is. Het beeld en deze tekstballon hebben echter niets met elkaar te maken.

Tweede prent: Woord zegt meer dan het beeld. Op de prent zien we dat de walrus heel kwaad is. Hij is aan het schreeuwen in de hoorn van zijn telefoon. Alleen uit het beeld kunnen we niet afleiden waarom de walrus zo kwaad is, dit kunnen we enkel afleiden uit de teksballonnen die bij de prent horen.

Derde prent: Het beeld is belangrijker dan de woorden. In deze prent komen geen woorden voor. We zien enkel het beeld van Blacksad die een trap opwandelt. Door de context van de andere beelden, komen we te weten dat hij onderweg is naar het kantoor van de walrus.

Vierde, vijfde, zesde en zevende prent: Woord zegt meer dan het beeld. Uit deze prenten kunnen we afleiden dat de walrus erg kwaad is. We zien ook dat er twee personen bij hem staan. Hij is kwaad op de persoon waarmee hij belt en op de personen die aan zijn bureau staan. Uit de prenten kunnen we echter niet afleiden waarom de walrus kwaad is en wat de personen misdaan hebben. Door de tekstbalonnen, komen we dit te weten.

 


5. Beschrijving van de personages:

Op deze pagina komen vier personages aan bod. De walrus is het belangrijkste personage van deze pagina. Het wordt meteen duidelijk dat de walrus woest is. Dit zien we omdat hij onophoudelijk aan het schreeuwen is. Er vliegt zelfs speeksel uit zijn mond, bij elk woord dat hij uitspreekt. Hij wordt voorgesteld als een serieuse zakenman, met een kostuum aan. Hij zit aan zijn bureau. De walrus heeft duidelijk een erg opvliegend karakter. Hij is erg onvriendelijk en absoluut niet toegeeflijk. Iedereen moet naar hem luisteren en doen wat hij zegt. Zijn wil is wet!

Voor het bureau van de walrus staan nog twee personages. Een secretaresse die wordt voorgesteld door een geit en een xylofoonspeler die wordt voorgesteld door een hamster. De secretaresse zegt in deze hele scène geen woord. Ze is het duidelijk al gewoon dat haar baas zo uitvliegt en dan op iedereen begint te schelden. Ze toont geen emoties en legt zich neer bij de situatie. De xylofoonspeler is in deze scène de onbedoelde boosdoener. De baas bestelde een saxofonist en krijgt in de plaats daarvan een xylofoonspeler aan zijn bureau. De hamster wordt uitgescholden. Hij is heel bang en weet geen houding aan te nemen. Na de preek die deze twee personages kregen gaat de hamster er vlug vandoor. De secetaresse houdt haar serieuse houding aan en wandelt rustig naar buiten.

Het vierde personage op deze pagina is Blacksad, de hoofdrolspeler van dit stripverhaal. Blacksad wordt voorgesteld als een zwarte kater. Met zijn beige jas en kostuum ziet hij eruit als een typische detective. Hij is heel serieus. Blacksad deinst zeker niet terug voor een gevecht, als dat nodig is. Op het bureau van de walrus weet hij zich echter professioneel te gedragen, waardoor hij zonder kleerscheuren terug buiten geraakt.

 

6. Motieven

Een duidelijk motief in dit verhaal zijn de dieren. Alle personages worden weergegeven als dieren. Deze dieren werden zorgvuldig uitgekozen. Politiemannen worden voorgesteld door hondachtige wezens en criminelen worden voorgesteld door reptielen. Er wordt een wereld weergegeven waarin mensen zich letterlijk als beesten gedragen

De strijd om rechtvaardigheid komt ook aan bod. De stad waar Blacksad woont, wordt helemaal in handen gehouden door een aantal machtige dieren. Eén van deze topfiguren is de moordenaar van Natalia. Het gerecht wil ervoor zorgen dat deze zaak in de doofpot terecht komt, om zo niemand ten schande te maken. Het wordt een heuse strijd tussen het gerecht en Blacksad.

In het hele verhaal staat de 'whodunit'-vraag centraal. Het verhaal is een lange zoektocht naar de moordenaar van zijn oude geliefde. Maar het doel van de hoofdrolspeler is niet enkel wraak nemen. Hij wil tijdens zijn lange zoektocht ook leren omgaan met zijn zware verleden. Het is een egoïstisch motief, omdat Blacksad tijdens het hele verhaal meer bezig is met zijn eigen leven dan met de case.

 

7. Sfeer, look of stijl

Op deze pagina worden donkere kleuren gebruikt. De prenten lijken bijna sepia. De walrus zijn kantoor ziet er erg rommelig uit, dit draagt extra bij tot de chaos die er heerst in deze scène. De rolluiken van het kantoor zijn half dicht, overal liggen papieren, het kantoor is druk ingekleed, ...

 

8. Taal

Het hele verhaal wordt voorgesteld vanuit de gedachtenwereld van Blacksad. De tekst in de in de tekstvlakken stellen zijn gedachten voor. Hieruit kunnen we afleiden dat Blacksad een zwaar verleden heeft. We krijgen extra informatie over zijn leven. Vaak staan er in deze tekstvlakken flashbacks naar zijn verleden, deze worden onderteund door beelden van zijn flasbacks.

Tijdens de strip wordt er afgewisseld tussen gebeurtenissen die we live meemaken en gedachten van Blacksad die worden weergegeven in de tekstvlakken. Blacksad blijft vaak erg nuchter onder erge gebeurtenissen, dat kan je afleiden uit zijn gedachten. Vaak worden er in deze tekstvlakken ook cynische mopjes gemaakt.